Energiaértéke: 100 g konyhakész kelbimbó = 36 kcal, 4,5 % fehérjét, 85 % vizet és 4,4 % ballasztanyagot tartalmaz.
A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével.
Vitamin és ásványi anyag tartalma:
C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, (112 mg-ot) fedezi,
B-vitaminok,
K-vitamin,
béta-karotin,
valamint kálium,
kalcium,
magnézium,
foszfor,
nátrium,
vas,
kén,
króm.
Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.
Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható.
Gasztronómiai szakemberek szerint a fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá.
Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl sokat, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése