2012. október 30., kedd

Természetes csodaszer- a szőlőmag


Sokan állítják, hogy a szőlő tele van mindenféle jóval. Nos, ez teljesen igaz, mivel az egyik legértékesebb olajnak a szőlőmagból kinyert olajat tartják. A szőlőmag-olaj jótékony hatásait már évszázadokkal ezelőtt ismerték és használták Európa szőlő-termesztő országaiban. I. Miksa király annyira értékesnek tartotta a szőlőmag-olajat, hogy előállítása 1596-ig császári monolpólium volt és az arannyal volt egyenértékű. Második reneszánszát a világháborúk alatt élte.Hosszasan sorolhatjuk a szőlőmag-olaj pozitív hatásait. Ezek között van például, hogy megerősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal csökken a trombózis kialakulásának veszélye. Magas antioxidáns hatása van, megvédi sejtjeinket genetikai anyagát a káros hatásoktól, javítja látásunkat, szedésével megelőzhetjük a szürke hályog kialakulását. A szőlőmag-olaj csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. A nőknek a változókor alatt, a férfiaknak pedig prosztataproblémák és impotencia esetén érdemes elkezdeni szedését. Erős gyulladásgátló hatású, erősíti szervezetünk stressz-ellenálló képességét, javítja emlékezetünket, és csökkenti az öregedési folyamatokat.
A szőlőmag-olaj külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Sokszínű jótékony hatásának köszönhetően kiemelkedik az olajok közül. A szőlőmag-olaj érett szőlőszemek magvából készül, zöldessárga színű, és jellegzetes illata van, mely a dióhoz, mazsolához, vagy a feldolgozott szőlőléhez hasonlít. Elsősorban fűszerezett, ízesített salátaolajként és hidegkonyhai ételként használják. Ízét 200 celsius fok felett is megtartja. Sütéshez is kiváló, mivel a füstképződés 250 celsius fok fölött kezdődik, ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik. Táplálkozás élettanilag értékes az összetételénél fogva.

A szőlőmag-olaj az esszenciális telítetlen zsírsavösszetételének már ki mennyiségű fogyasztása is ideális, nincs zsíros utóíze.

A hideg sajtolással kinyert szőlőmag-olaj rendkívül gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban. Könnyen emészthető és koleszterinmentes, és magas az E-vitamin tartalma. A hideg sajtolással létrehozott szőlőmag-olaj alapvető szerepet játszik a korszerű egészséges táplálkozásban, így az egészség megőrzésében és javításában. Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.

A népi gyógyászatban és a szabad forgalmú gyógyszerek között is világszerte elterjedt a szőlőmag-olaj és kivonatai széleskörű alkalmazása.

A szőlőmag-olaj hatásai:

Belsőleg használva

- Erősíti a vérereket és a hajszálereket

- Megvédi az érrendszert a meszesedéstől

- Szívbarát, védi a keringési rendszert a meszesedéstől

- Csökkenti a trombózis lehetőségét

- Kedvező hatása van a prosztatára és az impotenciára

- Nőknél enyhíti a változó kor kellemetlen tüneteit

- Védi a sejteket a káros hatásoktól és gátolja a rák kialakulásának veszélyét

- Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin-tartalmát – növeli a HDL koleszterin szintjét és csökkenti az LDL koleszterin szintjét

- Magas antioxidáns tartalma miatt gátolja az öregedést és fiatalítja a bőrt

- Védi a szemet, segít megakadályozni a szürke hályog kialakulását

- Védi agyunkat a szab gyököktől és javítja az emlékező képességet

- Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen

Belsőleg ajánlott naponta egy teás-, vagy evőkanállal fogyasztani.


Külsőleg alkalmazva:

- Biztosítja a bőr simaságát, rugalmasságát

- Megelőzi a korai öregedést

- Regenerálja a kollagén szöveteket, stimulálja növekedésüket

- Javítja a petyhüdt bőr állapotát

- Különösen alkalmas a száraz bőr ápolására – könnyen és gyorsan felszívódik a bőrbe

- Regenerálja a hajhagymákat

Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése