Sokan állítják, hogy a szőlő tele van mindenféle jóval. Nos, ez teljesen igaz, mivel az egyik legértékesebb olajnak a szőlőmagból kinyert olajat tartják. A szőlőmag-olaj jótékony hatásait már évszázadokkal ezelőtt ismerték és használták Európa szőlő-termesztő országaiban. I. Miksa király annyira értékesnek tartotta a szőlőmag-olajat, hogy előállítása 1596-ig császári monolpólium volt és az arannyal volt egyenértékű. Második reneszánszát a világháborúk alatt élte.Hosszasan sorolhatjuk a szőlőmag-olaj pozitív hatásait. Ezek között van például, hogy megerősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal csökken a trombózis kialakulásának veszélye. Magas antioxidáns hatása van, megvédi sejtjeinket genetikai anyagát a káros hatásoktól, javítja látásunkat, szedésével megelőzhetjük a szürke hályog kialakulását. A szőlőmag-olaj csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. A nőknek a változókor alatt, a férfiaknak pedig prosztataproblémák és impotencia esetén érdemes elkezdeni szedését. Erős gyulladásgátló hatású, erősíti szervezetünk stressz-ellenálló képességét, javítja emlékezetünket, és csökkenti az öregedési folyamatokat.
A szőlőmag-olaj külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Sokszínű jótékony hatásának köszönhetően kiemelkedik az olajok közül. A szőlőmag-olaj érett szőlőszemek magvából készül, zöldessárga színű, és jellegzetes illata van, mely a dióhoz, mazsolához, vagy a feldolgozott szőlőléhez hasonlít. Elsősorban fűszerezett, ízesített salátaolajként és hidegkonyhai ételként használják. Ízét 200 celsius fok felett is megtartja. Sütéshez is kiváló, mivel a füstképződés 250 celsius fok fölött kezdődik, ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik. Táplálkozás élettanilag értékes az összetételénél fogva.
A szőlőmag-olaj az esszenciális telítetlen zsírsavösszetételének már ki mennyiségű fogyasztása is ideális, nincs zsíros utóíze.
A hideg sajtolással kinyert szőlőmag-olaj rendkívül gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban. Könnyen emészthető és koleszterinmentes, és magas az E-vitamin tartalma. A hideg sajtolással létrehozott szőlőmag-olaj alapvető szerepet játszik a korszerű egészséges táplálkozásban, így az egészség megőrzésében és javításában. Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.
A népi gyógyászatban és a szabad forgalmú gyógyszerek között is világszerte elterjedt a szőlőmag-olaj és kivonatai széleskörű alkalmazása.
A szőlőmag-olaj hatásai:
Belsőleg használva
- Erősíti a vérereket és a hajszálereket
- Megvédi az érrendszert a meszesedéstől
- Szívbarát, védi a keringési rendszert a meszesedéstől
- Csökkenti a trombózis lehetőségét
- Kedvező hatása van a prosztatára és az impotenciára
- Nőknél enyhíti a változó kor kellemetlen tüneteit
- Védi a sejteket a káros hatásoktól és gátolja a rák kialakulásának veszélyét
- Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin-tartalmát – növeli a HDL koleszterin szintjét és csökkenti az LDL koleszterin szintjét
- Magas antioxidáns tartalma miatt gátolja az öregedést és fiatalítja a bőrt
- Védi a szemet, segít megakadályozni a szürke hályog kialakulását
- Védi agyunkat a szab gyököktől és javítja az emlékező képességet
- Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen
Belsőleg ajánlott naponta egy teás-, vagy evőkanállal fogyasztani.
Külsőleg alkalmazva:
- Biztosítja a bőr simaságát, rugalmasságát
- Megelőzi a korai öregedést
- Regenerálja a kollagén szöveteket, stimulálja növekedésüket
- Megelőzi a korai öregedést
- Regenerálja a kollagén szöveteket, stimulálja növekedésüket
- Javítja a petyhüdt bőr állapotát
- Különösen alkalmas a száraz bőr ápolására – könnyen és gyorsan felszívódik a bőrbe
- Regenerálja a hajhagymákat
Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal használjuk.
Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal használjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése