2012. augusztus 14., kedd

Fokhagyma



A fokhagyma használható megelőzésre és gyógyításra, nyugodtan sorolhatjuk a gyógynövényeink közé.
Gyógyító hatásai közül legfontosabb az a tulajdonsága, hogy tágítja az ereket, rendszeres, kúraszerű fogyasztása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így fontos szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.
Tápanyagtartalma (30 % szénhidrát, 5 % fehérje, 0,2 % zsiradék) a zöldségfélék között a legnagyobb.
Ritka aminosavakat, illékony allicint tartalmaz. Természetes antibiotikumnak számít, mert erős baktériumölő, fertőtlenítő hatása van, ezt a tulajdonságát bélfertőzések és légúti megbetegedések esetén használhatjuk ki. Influenzavírus ellen is bevethető.
Gombaellenes hatása révén a Candida albicans okozta fertőzések kezelésére is ajánlják.
Antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló valamint vérnyomáscsökkentő hatása is van továbbá enyhíti a menstruációs görcsöket is.
Fűszerként saláták, húsételek ízesítésében nélkülözhetetlen.
Tartósító hatását is már évszázadok óta ismerik.
Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható.
Ahogy a fokhagyma gyógyhatását a különböző készítményekben (kivonat, csepp, olaj, kapszula, drazsé) is használják, úgy a konyhában, fűszerként, zöldségként sem csak a friss fokhagymák jöhetnek szóba: ismeretes már feldolgozva, fokhagymasó, -krém, -olaj változatban is.
Az olaszok héjastól, hámozatlanul, egy kicsit megnyomva, húsokhoz forró olajba teszik különböző fűszernövényekkel együtt, mint például a zsálya és a bazsalikom.
Jó tanács: ha 12 évesnél fiatalabb gyermeknek kívánjuk gyógyszerként adni, feltétlenül beszélni kell a kezelőorvossal!
Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése