2012. augusztus 14., kedd

A tea készítési módjáról pár szót.


                                                                                   
A teákat általában - a leveleket, a virágokat, az egész növényeket forrázással készítjük, egy-két kivétellel. Ez ugye össze van aprítva-, morzsolva a növény. Egy csapott evőkanál összevágott levelet beteszünk porcelán csészébe, vagy zománcozottba, fémbe nem. Leforrázzunk két és fél deci vízzel, fedő alatt tartjuk 10-20 percig, akkorra kiázik belőle a hatóanyag és leszűrjük. Ha friss növényről van szó, akkor 2 vagy 5 perc is elég, mert a friss növénynek nem kell sokáig állni, mert több benne a hatóanyag, és nem kell megszívnia magát.
Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható; ezek a papsajt félék, - mind a három papsajt - a papsajt; a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül. Ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a többiből. A csipkének a húsának 6 óra hossza áztatás szükséges: A hatóanyaga 62 fok felett elbomlik. És a fehér fagyöngy, kiváló - már a kelták használták annak idején. Ezüst sarlóval teleholdkor aratták a fehér fagyöngyöt. Az interneten kering egy olyan, hogy a Gyuri bácsi ajánlja, és hogy a fehér fagyöngy mérgező. Igaz, de csak a bogyója, és azt nem gyűjtjük. A fehér fagyöngy vékony ágát és leveleit gyűjtjük. Azt is a januárban a legjobb. Minden gyógynövénynek megvan, hogy mikor lehet használni.
Főzni kell viszont a gyökereket, a kérgeket és a terméseket két-három percig kell, és amikor főztük, levettük a tűzről 15-20 percig hagyjuk fedő alatt, hogy kiázzon belőle a hatóanyag.
Gyuri bácsi, bükki füvesember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése